Şirketin Cassinetta, Melano, Comunanza ve Siena'daki fabrikalarında toplamda 5 bin çalışanın görev yaptığı bildiriliyor. Ancak geçen ay açıklanan plana göre, bu fabrikalardan bazıları 2025 sonuna kadar kapanacak ve toplam iş gücünün yüzde 40'ını temsil eden 1935 kişi işten çıkarılacak.

Melano tesisinde kapasite azaltma kararı alındıktan sonra, 520 işçinin çalışma saatleri ve maaşları üzerinde kesinti yapılmaya başlandı.


İtalyan haber kaynağı Il Post, Beko'nun İngiltere ve Polonya'daki fabrikalarını da kapatma kararı aldığını belirtirken, şirketin üretim faaliyetlerini daha düşük maliyetli olan Türkiye, Mısır ve Romanya'ya kaydırmayı hedeflediğini vurguladı.

HÜKÜMETTEN MÜDAHALE

İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı, 20 Kasım'da Beko Avrupa yetkilileri, sendikalar ve yerel yöneticilerle bir toplantı gerçekleştirerek iş çözümleri aramaya başladı. Yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamazken, Bakanlık Müsteşarı Fausta Bergamotto, sunulan planı kabul etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Bergamotto, "Ülkemizin çıkarlarını ve istihdamı korumak için tüm yolları deneyeceğiz" dedi.

Sendikaların grev kararı ve işçilerin protestoları, İtalya'nın gündeminde geniş bir yer buldu. Bu protestolar, haber bültenlerinden tartışma programlarına kadar birçok platformda ele alınmaya devam ediyor.


PAPA’DAN DESTEK MESAJI

Bir grup Beko işçisi, 7 Aralık'ta Vatikan'da Papa Francesco ile biraraya geldi. Papa, ertesi gün Pazar duasında işçilere destek vererek, "Çalışma hakkı, onur hakkıdır. İşçilerin ekonomik nedenlerle işten çıkarılmaması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Son olarak, 10 Aralık'ta İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı tarafından düzenlenen Beko Yuvarlak Masa Toplantısı'nda Bakan Adolfo Urso, şirkete "güçlü ve sürdürülebilir bir endüstriyel plan" sunması için çağrıda bulundu. Urso, aksi halde İtalya'nın ulusal menfaatlerini korumak adına 2012 yılında yürürlüğe giren ve 2023'te güncellenen Golden Power yasası kapsamında yaptırımlar ve önleyici tedbirler uygulanacağını açıkladı.

Golden Power yasası, stratejik sektörlerde ulusal çıkarların korunması amacıyla hükümete geniş idari yetkiler tanımaktadır. Bakanlık, şirkete yeni bir plan sunması için gelecek ay sonuna kadar süre tanımış durumdadır. İtalyan medyasına göre, hükümetin olası yaptırımlar uygulamak veya fabrikanın satışını iptal etmek gibi seçenekleri değerlendirdiği ifade ediliyor.