İstanbul'da bir çetenin milyonlarca lira vurgun yaptığı tespit edilirken, çetenin AKP'li Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'in de 'kandırıldığı' bildirildi.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, Ayhan Yetim isimli çete lideri, kendisini Katarlı Ammar Behzat Ekber olarak tanıtarak, ailesinden büyük bir miras kaldığını, banka hesabında 1 milyar 650 milyon doları olan zengin bir ailenin üyesi olduğunu öne sürdü. Ailesinden kalan mirası alabilmesi için yüksek miktarda veraset intikal vergisi ve harç ödemesi gerektiğini, bu harcı ödemeye gücünün olmadığını belirtti. Yetim, bakanlık yetkilileriyle anlaşma sağladığını iddia ederek, Türkiye'ye yabancı yatırım getirmesi durumunda bu vergi ve harçlardan muaf olacağını söyledi. Bununla birlikte, miras parasının belirli bir yüzdesini mağdurlara verme vaadinde bulundu.


Yetim, bu sahte iddialarıyla birçok yabancı kişiyi kandırırken, 1,6 milyar dolara sahip olduğu yalanını desteklemek amacıyla sahte banka hesapları da oluşturdu. Mağdurlar, Yetim'in paravan şirketlerine yatırım yapabilmek için toplamda 24 milyon 716 bin Euro yatırdılar.

SAHTE POLİS OYUNU

Sahte projelerini tanıtmak üzere yabancı iş insanlarını uçakla Türkiye’ye getiren Yetim, tüm ulaşım ve yemek masraflarını da üstlendi. Mağdurları milyarder olduğuna inandıran Yetim, onlardan kurtulmanın yolunu sahte polis operasyonuyla buldu.

2021 yılında polisin vergi incelemesi yapacağı ve banka hesaplarına el konulacağı yönünde dedikodular çıkaran Yetim, Zorlu Center'daki ofisine sahte bir polis baskını hazırlattı. Ofisteki mağdurlara, Yetim’in tutuklandığını ve cezaevine gireceği yalanını söyledi.

AKP’Lİ BAŞKANLA GÖRÜŞTÜ

Vurgununu sürdüren Yetim’in çetesindeki bazı kişiler Ordu’ya gidip AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler ile görüştü.

Ordu’ya götürülen yeni mağdurlara, "Ordu ilinde rüzgar enerjisi tesisleri kurulacağı ve kendisinin bu tesislere yatırım yapacağı" iddiasıyla sahte bir proje sunuldu. Çete üyelerinin AKP'li Güler'i de kandırdığı ifade edildi. Belediye ile çetenin üyeleri enerji projesi kapsamında dolar üzerinden anlaşma sağlarken, hatta bir hatıra fotoğrafı çektirildi.

Belediye daha sonra anlaşmanın Türk Lirası üzerinden devam etmesini talep etti ve anlaşma askıya alındı.

YETİM’E 125 YIL HAPİS

Mağdurların şikayetçi olması sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, hazırlanan iddianamede Yetim’in de aralarında bulunduğu 18 kişi için "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak ve Yönetmek, Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olmak, Nitelikli Dolandırıcılık, Resmi Belgede Sahtecilik ve Özel Belgede Sahtecilik" suçlamalarıyla dava açıldı.


24 kişiyi dolandırdıkları tespit edilen 18 kişi İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Çetenin lideri Ayhan Yetim’e 125 yıl hapis cezası verilirken, Garanti Bankası Akatlar Şubesi’nin müdürü ve dört banka çalışanı beraat etti.