Yaprak sarma, Türk mutfağının klasik lezzetlerinden biri olarak öne çıkmakta ve genellikle asma yaprağının içine pirinç, soğan, baharatlar ve isteğe bağlı olarak kıyma gibi malzemelerin sarılmasıyla hazırlanır. Hem sıcak hem de soğuk olarak sunulabilen bu tat, özel günlerde, davetlerde ve aile yemeklerinde sıkça tercih edilmektedir. Yapımı titizlik ve sabır gerektiren yaprak sarma, kültürel mirasımızın önemli bir parçası olarak değerlendirilir. Sağlıklı ve besleyici özelliği ile dikkat çeken bu yemek, Türk mutfağının zenginliklerini yansıtan bir örnek teşkil etmektedir.
İZMİRLİLER YAPRAK SARMAYI BÖYLE PİŞİRİYOR: İŞTE TARİFİ
MALZEMELER;
1 kilo asma yaprağı
İç harcı için;
3 su bardağı pirinç,
2 adet kuru soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı nane,
1 paket kuş üzümü,
2 su bardağı ılık su,
2 çay kaşığı tuz,
limon
Üzeri için;
Sıcak su,
Tuz,
1 limon suyu,
Yarım çay bardağı zeytinyağı.
YAPRAK SARMA NASIL YAPILIR?
Eğer taze yaprak kullanacaksanız, yaprakları derin bir tencerede haşlayın. Salamura yaprak kullanıyorsanız tuzdan arındırmak için bir süre suda bekletin. İç harç hazırlamak için, soğanların kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Kuş üzümünü bir kabın içine alıp üstüne sıcak su dökün ve şişmesini bekleyin. Soğanlar kavrulduktan sonra yıkanmış pirinçleri tencereye ekleyin. Limon suyu sıkıp, ardından nane, tuz ve kuş üzümünü ilave ederek karıştırın. 2 su bardağı ılık suyu da ekleyip ocağın altını kapatın. İç harç soğuduktan sonra, yaprakların büyüklüğüne göre bir çay kaşığı iç harcı şerit halinde koyun. Önce üst kısmını, ardından yan kısımlarını içe doğru kıvırarak tüm yaprakları sarın. Dikkat edilmesi gereken nokta, iç harcın dışarı taşmaması ve sarılan yaprakların ne çok gevşek ne de çok sıkı olmaması gerektiğidir. Tencerenin dibini kaplamak için yaprak serdikten sonra sardığınız yaprak sarmaları boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Üzerine küçük bir tabak koyarak sıkıştırın. Su, tuz ve zeytinyağını ekledikten sonra pişirmeye başlayın. Kaynadıktan sonra mutlaka ocağın altını kısın ve çatalla kontrol ederek içinin ve dışının tam piştiğinden emin olun. Sarmalarınız pişip ılıdıktan sonra üzerine limon dilimleri koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...