Mandalina, lezzeti ve sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle kış mevsiminin en sevilen meyvelerinden biridir. Sıklıkla gördüğümüz turuncu mandalinaların yanı sıra, yeşil renkli çeşitlerinin de mevcut olduğunu belirtmek gerekir. Bu iki tür mandalina arasında besin değerleri açısından bir ayrım olup olmadığı ve hangisinin daha sağlıklı olduğu merak ediliyor. İşte bu konuda bilmeniz gerekenler...
YEŞİL MANDALİNA
Genellikle daha yaygın olan turuncu mandalina türü kadar bilinmeyen yeşil mandalina, C vitamini bakımından daha zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında sık rastlanan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucu bir rol oynar.
YEŞİL MANDALİNANIN FAYDALARI
Vücuttaki serbest radikalleri temizler, böylece yaşlanma etkilerini azaltır.
Kalp sağlığı açısından önemli olan potasyum bakımından zengindir.
A vitamini içeriği ile göz sağlığını destekler.
Vücudun hastalıklara karşı dayanıklılığını artırır.
TURUNCU MANDALİNA
Turuncu mandalina, yaygın olarak tercih edilen bir çeşittir. Tatlı ve su dolu yapısıyla birçok kişinin beğenisini kazanır. Turuncu mandalina, yeşil mandalina gibi C vitamini, antioksidanlar ve diğer önemli besin maddeleri barındırır; ancak C vitamini miktarı yeşil mandalina kadar yüksek değildir.
Her iki mandalina çeşidi de sağlıklı beslenmenin önemli parçaları arasında yer alabilir. Fakat, yeşil mandalina, daha yüksek C vitamini içeriği ve güçlü antioksidan etkisi sayesinde, bağışıklık sistemini desteklemek isteyenler için daha uygun bir tercih olarak öne çıkmaktadır.