Yufkacıların ustalığı yıllardır konuşulsa da, evde yufka yaparken çoğu zaman yufkalar ya yırtılıyor ya da birbirine yapışıyor. Bu durum, sürecin heves kırıcı olmasını sağlıyor. Peki, yırtılmadan ve birbirine yapışmadan yufka nasıl hazırlanır? İşte bu konuda dikkate almanız gereken püf noktaları!
YUFKANIZA YOĞURT EKLEMEYİ GÖZ ARDIBULUN
Yufka yapımında kritik bir adım, hamura yoğurt eklemektir. Kastamonu'nun meşhur yufkacıları, böreklik hamura yoğurt eklemenin önemini vurguluyor. Yoğurtla yoğrulan hamurlar, daha yumuşak hale gelirken ince bir zar gibi açılacaktır. Bu yöntemle hazırlanan böreklerin lezzeti artarken, yufkalar da daha kolay açılacaktır. Sadece bir yemek kaşığı yoğurt, yufkanın açılmasını kolaylaştırırken zaman kazanmanızı da sağlayacaktır.
KAYNAR SUYA TUZ EKLEMENİN FAYDALARI
Su böreği ustalarının bir diğer önerisi, yufkaların yırtılmaması adına kaynayan suya tuz eklemektir. Ayrıca, yufkaların açma aşamasında üzerini nemli bir bezle kaplayarak kurumasını engelleyebilirsiniz. Hamurların hafif şekilde nemlendirilmesi, yırtılmalarını önleyecektir.
YUFKA HAMURU TARİFİ VE HAZIRLANIŞI
Gerekli Malzemeler:
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağından 2 parmak eksik su (su miktarı kontrollü olarak eklenebilir)
Yufka açmak için gerekenler:
Nişasta
Yağlı kağıt
Sıvı yağ
YUFKA NASIL YAPILIR?
- Un ve tuzu bir kapta iyice karıştırdıktan sonra, suyu ekleyip orta sertlikte, eli yapışmayan bir hamur yoğurun.
- Hamuru bir buzdolabı poşetine koyup 30 dakika dinlendirin.
- Dinlendirdiğiniz hamuru yoğurup uzunlamasına yuvarlayın, ortasından keserek bezeler oluşturun.
- Bezeleri yuvarlayıp üzerini kapatarak yine 30 dakika dinlendirin.
- Dinlendirilen bezeleri nişasta kullanarak çay tabağı büyüklüğünde açın.
- İki yağlı kağıdı tavaya uygun şekilde kesip, açtığınız hamurların arasına yerleştirerek pişirin.
- Yufkaları pişirirken her iki tarafını da 30 saniye kadar pişirin ve 1 dakikayı geçmemesine özen gösterin.
- Pişen yufkaları hemen ayırarak üzerini temiz bir havluyla örtün.
YUFKALAR NASIL SAKLANMALI?
Yufkaların tazeliğini ve esnekliğini korumak için doğru bir şekilde saklanmaları gerekir. Kullanılmadığında, yufkaları tek tek yağlı kağıt arasında veya streç filme sararak hava almayan poşetlerde muhafaza edebilirsiniz. Bu yöntemle buzdolabında 2-3 gün taze kalmaları sağlanır. Uzun süreli saklama için derin dondurucuda 1-2 ay süresince saklanabilir. Donmuş yufkayı kullanmadan önce buzdolabında çözülmeye bırakmak, dokusunun zarar görmesini önler. Yufkaların oda sıcaklığında bekletilmesinden ziyade buzdolabında saklanması daha doğru bir yöntem olacaktır.