Tarım ve Orman Bakanlığı, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde yayımlanan hileli gıda listesine yeni bilgiler ekleyerek, bozulmuş ve değişim geçirmiş ürün sayısının 168'e, taklit ve tağşiş tespiti yapılmış ürün sayısının ise 802'ye yükseldiğini duyurdu.

Güncellenmiş listedeki veriler, kanatlı eti, sakatat ve tek tırnaklıların tespiti ile taklit, tağşiş ve bitkisel yağ analizleri gibi birçok uygunsuzluğu ortaya koyuyor. Ayrıca, ısıl işlem görmüş piliç sucuk içerisinde mekanik ayrılmış kanatlı eti, üzüm pekmezinde şeker ilavesi ve köri baharatında nişasta gibi taklit ve tağşiş işaretleri taşıyan maddelerin bulunduğuna dikkat çekildi.

Bitkisel karışım yağı, sumak, pul biber ve tatlı toz biberde gıda tasarrufuna uygun olmayan boya tespit edildiği de ifade edildi.

Bakanlık tarafından açıklanan listede yer alan sucuk ve helva markaları ise şu şekilde sıralandı:

MEKANİK OLARAK AYRILMIŞ KANATLI ETİ (MAKE) NEDİR?

Kanatlı hayvanların karkaslarında bulunan etlerin, yapısındaki kas liflerinin kaybolmasına ya da değişmesine neden olan mekanik yöntemlerle elde edilen üründür.

Lokanta, restoran, otel gibi yemek hizmeti veren işletmelere veya doğrudan tüketiciye mekanik ayrılmış kırmızı et ve mekanik ayrılmış kanatlı eti satışı yasaklanmış olup, bu tür işletmelerde mekanik ayrılmış bu etlerin kullanımı da mümkün değildir.