Yeni düzenlemeyle birlikte mülk sahipleri, satış işlemlerini bulundukları şehirdeki tapu müdürlüğünden başlatarak, alıcının bulunduğu şehirdeki tapu müdürlüğünü yetkilendirecekler. Sürecin ilerlemesiyle birlikte, her iki taraf için uzaktan işlem süreci devreye girecek.


GÖRÜNTÜLÜ İLETİŞİM SİSTEMİ

Tapu işlemlerinin güvenliğini artırmak amacıyla, kamera destekli bir sistem hayata geçirilecek. Gayrimenkul uzmanlarının edinilen bilgilere göre, alıcı ve satıcı farklı şehirlerde bulunan tapu müdürlüklerinde yer alacak ve bu müdürlükler arasında görüntülü iletişim kurulacak. İşlem süreci, çipli kimliklerin doğrulanması ve her iki tarafın da ıslak imzasıyla tamamlanacak.


Bu sistem, güvenliği artırmak için tarafların tapu devrinden önce parayı alıp almadıklarını mutlaka teyit etmelerini sağlamaktadır. Alıcı, "Parayı aldım" demediği sürece tapu devri gerçekleştirilmeyecek.


DOLANDIRICILIK RİSKİNE KARŞI ÇİFT GÜVENCE

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yeni sistemin dolandırıcılık riskini önemli ölçüde azalttığını ifade etti. Kırık, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Çipli kimlik kartları ve görüntülü konuşma sistemi sayesinde çift taraflı onay mekanizması devreye girmektedir. Bu da dolandırıcılık riskini en düşük seviyeye çekmektedir. Ancak resmi kurumlar dışında hiçbir platformda tapu alım satım işlemleri yapılmamalı ve internet üzerinden yapılan işlemlerde itinalı olunmalıdır."


VATANDAŞA KOLAYLIK VE GÜVENLİK

Yeni uygulama, uzun süren tapu işlemlerini hızlandırırken güvenliği de ön plana çıkarmaktadır. Hem zaman kaybının, hem de maddi zararın önüne geçen bu sistem, alım satım süreçlerini daha kolay ve şeffaf hale getirecek. Bu sayede, hem işlemlerde hız kazanılacak hem de vatandaşlar dolandırıcılık riski karşısında korunmuş olacak.