Danıştay’ın 2022 yılında aldığı bir karar ile Nissan e-power teknolojili aracını ‘elektrikli araç’ olarak tanımasına rağmen bu karar henüz ÖTV listelerine yansıtılmamıştır. Bu durum, son günlerde hibrit araçların ÖTV muafiyeti olabileceği yönündeki spekülasyonları tetiklemiş, otomotiv sektöründe tartışmalara yol açmıştır. Uzmanlar, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, konunun Danıştay kararının uygulanmamasından kaynaklandığını ifade etmektedir.


“HİBRİT ARACA ÖTV İNDİRİMİ YOK”

Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Hibrit araçlar için herhangi bir ÖTV indirimi bulunmamaktadır, dikkat etmeyin bu amaçla yapılan haberlerle” dedi.

“Mahkemenin Şubat 2022'de almış olduğu emsal karar, elektrikli araçlarla alakalıdır. Olayın gerçeği şu: Nissan'ın e-power teknolojisi ile donatılmış aracı, fatura üzerinde elektrikli olarak görünmektedir. Ancak araçta, jeneratör işlevi görmesine rağmen içten yanmalı bir motor da bulunmaktadır” şeklinde konuşan Özpeynirci, “Eğer araçta benzinli motor varsa, ÖTV oranı yüzde 80'den başlamaktadır. Nissan da bu karara uyum sağlamak amacıyla bayilerine, daha sonra düzeltilebilir şekilde yüzde 80'den fatura kesmektedir. Ancak, 4-5 yıl önce açılan ve 3 yıl önce sonuçlanan bir davaya göre mahkeme, aracın elektrikli olduğu ve yüzde 10’luk dilimden ÖTV ödeyeceğine hükmetmiştir. Bu emsal bir karar olarak, dava açanların kazanacağını göz önünde bulundurmakla birlikte, ileride bir tebliğ ile durumun değişebileceğini belirtmekte fayda var” değerlendirmesinde bulundu.


YÜZDE 80 ÖTV HESAPLAMAYA DEVAM EDİYORLAR!

EBS Danışmanlık Otomotiv Genel Müdürü Erol Şahin, Danıştay kararının uygulanmamasına dikkat çekerek, “Mahkemenin emsal alarak aldığı kararın ardından, bugüne dek ÖTV listesinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Nissan da bu hukuki duruma rağmen bayilerine yüzde 80 ÖTV hesaplatmaya devam etmektedir. Bu durum, ülkemizde mahkeme kararlarına karşı duyulan güvensizliği göstermektedir” ifadelerini kullandı.