İğneada'da 6 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan sel olayına ilişkin davanın gerekçeli kararında, mühendislik desteği olmaksızın inşa edilen ve yetersiz donanıma sahip bungalov tipi yapıların, olası bir sel felaketi durumunda yıkılarak yaralanma veya ölüme neden olabileceği belirtilmiştir.
Geçen yıl 5 Eylül'de Sisli Vadi'de bungalovların bulunduğu bölgede meydana gelen sel felaketine dair Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama süreci 8 Kasım tarihinde tamamlanmıştır.
Davanın sekizinci duruşmasında mahkeme heyeti, "Olası kast" dolayısıyla cezalandırılmasını talep ettiği bungalov işletmecisi Bülent Bayrak'a, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına sebep olma" suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan sanıklar Cenan Aydın ve Büşra Gökgöz ise 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı, Sevcan Ulutürk ise beraat etti.
Bayrak'ın tutukluluk durumu devam ederken, Cenan Aydın ve Büşra Gökgöz'ün adli kontrol şartlarının sürmesine karar verildi.
GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI
Mahkeme heyeti, verilen cezalara dair gerekçeli kararını açıkladı.
Kararda, basit taksir ile bilinçli taksir arasındaki ayrımın, taksir durumunda failin öngörülebilir sonuçları öngörmemesi, bilinçli taksir durumunda ise bu sonuçları öngörmesi şeklinde değerlendirildiği vurgulandı.
Ayrıca, 6 kişinin öldüğü bungalovların Bülent Bayrak tarafından ruhsatsız olarak inşa edildiği, diğer sanıklar Cenan Aydın ve Büşra Gökgöz'ün de ruhsatsız yapılaşma ile burada turizm faaliyetinde bulunduğu ancak resmi işlemleri kendi adlarına yürütmelerine rağmen bu duruma göz yumdukları kaydedildi.
Kararda, mühendislik desteği alınmaksızın yapıldığı ve gerekli donanıma sahip olmadığı için bungalovların, meydana gelebilecek sel olayında yıkılabileceği ve bunun da yaralanma ya da ölüme neden olabileceği durumunun öngörüldüğü ifade edildi.
‘OLAYIN GERÇEKLEŞMESİ ÖNGÖRÜLDÜ’
Kararda, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezası alan tesis sahibi Bülent Bayrak'ın, olayın meydana geleceğini öngördüğü ancak gereken tedbirleri almada yeterli özeni göstermediği belirtildi.
Kararda, "Gerçekleşmesini istemediği ancak öngördüğü sonucun vuku bulmasını engelleyecek objektif özen yükümlülüğüne aykırı davranışları nedeniyle sanık Bülent Bayrak'ın 6 kişinin ölümüne ve 3 kişinin yaralanmasına sebep olduğu" ifade edildi.
Bülent Bayrak'a verilen 11 yıl 3 ay hapis cezasının yanı sıra, Cenan Aydın ve Büşra Gökgöz'ün, mevzuata aykırı olarak inşa edilen bungalov yapıların sel sonucunda yıkılabileceğini öngördükleri için ayrı ayrı "Bilinçli taksirle öldürme ve yaralama" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası aldığı kaydedildi.
HAYATINI KAYBEDEN YAKINLARINDAN İTİRAZ
Selde hayatını kaybedenlerin aileleri Safiye Yaşa ve Çiçek Dinç, 1. Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak karara itiraz etti.
Yaşa, adliye önünde yaptığı açıklamada, mahkemenin kararını yetersiz bulduklarını ifade etti.
Ayrıca, devlete temsil eden savcılığın da karara itirazda bulunduğunu belirten Yaşa, gerekçeli kararın ardından tekrar itiraz edeceklerini aktardı.