Miras paylaşımı, aile bireyleri arasında son derece özen gerektiren bir süreçtir. Özellikle miras kalan gayrimenkul ya da araçların birden çok varis arasında paylaşılamaması durumunda bu süreç daha da karmaşıklaşabilir. Böyle hallerde, genellikle söz konusu mülklerin satılması tercih edilmektedir. Ancak bu satış işlemleri belirli kurallara uygun bir şekilde yerine getirilmelidir.
Bir kişinin vefatı durumunda, üzerinde kayıtlı bulunan taşınır veya taşınmaz malların tamamı miras olarak değerlendirilir. Eğer kişinin vasiyetinde herhangi bir ifade yoksa, bu mallar mirasçılar arasında dağıtılacaktır.
Eğer miras bırakan kişi evli değilse miras, anne ve babasına; evli ise eşi ve çocuklarına paylaştırılacaktır. 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda belirtildiği üzere, mirasçılar miras üzerinde ortak şekilde karar almak zorundadır.
MİRASIN BİRDEN FAZLA VARİSİ VARSA...
Miras olarak kalan bir konutun veya aracın satışında tüm mirasçılar tapuya gitmek zorundadır ya da noterden onaylı bir vekaletname ile sadece bir temsilci atayarak işlemi gerçekleştirebilirler. Hissedarlar arasında ortak karar alınmadığı durumlar da söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda mirasçılar, sulh hukuk mahkemesine başvurarak çözüm talep edebilirler. Mahkeme, mirasın paylaşımına ve bölünemeyen mülklerin satışının gerçekleştirilerek değerinin mirasçılar arasında bölüştürülmesine karar verebilir.
GAYRİMENKULUN İNTİKAL İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Miras kalan mülklerin ve varsa borçların mirasçılara geçişine miras intikali denir. Satış işlemi öncesinde, miras kalan gayrimenkulün mirasçılara geçişinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu işlem için sulh hukuk mahkemesi ya da noterden veraset belgesi alınmalıdır.
Mirasçı olduğunu kanıtlayan veraset belgesi ile diğer belgeler, mirasçıların veya miras temsilcilerinin tapuya başvurması için gereklidir. Ayrıca, 65 yaş üstü bir mirasçı varsa, satış işlemlerinden önce kişinin akli dengesinin yerinde olduğuna dair sağlık raporu alınması şarttır.
Miras kalan gayrimenkulün satışı için gereken diğer belgeler ise şunlardır:
- Vâris veya temsilcinin nüfus cüzdanı,
- Bir adet vesikalık fotoğraf,
- Miras kalan gayrimenkulün tapu senedi,
- Eğer satılacak gayrimenkul bir konut ise DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) poliçesi,
- Veraset belgesi,
- Temsil edilen vâris varsa noterden alınan vekâletname.
MİRAS KALAN ARACIN İNTİKALİ NASIL YAPILIR?
Eğer mirasçılar, miras kalan aracı doğrudan satmak istiyorlarsa, bu işlem yasal olarak mümkündür. Araç için önce mirasçılara intikal işlemi gerçekleştirilir. İntikal için önce noterden mirasçılık belgesi yani veraset belgesi alınması gerekir.
Daha sonra vergi dairesine gidilerek aracın ilişik kesme belgesi düzenlenmelidir. Araçtaki trafik sigortası ve muayene sürelerinin tam olduğuna özen gösterilmelidir. Bu belgelerle birlikte notere giderek aracın intikali sağlanır.
Miras kalan aracın satış işlemi için tüm mirasçıların veya vekâlet verdikleri kişilerin noterde imza için hazır bulunması gerekmektedir. Satış işlemi için şu adımlar izlenir:
- Öncelikle veraset ilamı alınır.
- Mirasçılar, sigortası ve muayenesi güncel olan aracı noter aracılığıyla üçüncü bir kişiye satar.
- Vefat eden kişinin sigorta poliçesi feshedilir.