Gerçek Gündem/ANKARA

MHP Genel Başkanı Feti Yıldız'dan Anayasa Mahkemesi Eleştirisi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, partisinin Adalet Bakanlığı bütçesiyle ilgili görüşlerini ifade etmek üzere söz alarak, tartışmaların odağı haline gelen Anayasa Mahkemesi’ni eleştirdi.

Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nin bir "süper temyiz mahkemesi" olarak algılanmasının yanlış olduğunu vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa Mahkemesi, diğer mahkemelerden farklı olarak emir ve talimat niteliğinde kararlar alamaz. Daha önce de belirttiğim gibi, mevcut anayasal düzenin göz ardı edilerek, Anayasa Mahkemesi’nin bu tür bir role sahip olduğuna dair bir toplum algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Anayasa Mahkemesi böyle bir işlev üstlenemez; Yargıtay ve Danıştay gibi, bu mahkemeler de kendi başlarına yüksek mahkeme statüsündedir. Bu mahkemeler arasında öncelik sıralaması yoktur. Yargısal aktivizm bazen adaletin sağlanmasını engelleyebilir. Yasaları yapma yetkisi, halk tarafından seçilen milletvekillerine aittir. Anayasa Mahkemesi ise bazı kararlarıyla seçilmiş kişilere karşı bir tahakküm kuruyor ve sanki yasaları kürsüden yapıyormuş gibi bir pozisyona düşüyor.”

'BÜYÜK ADALETSİZLİĞE SEBEP OLMAKTADIR'

İyi bir infaz rejiminin var olmadan ceza ve ceza muhakemesinin gerçek anlamda adalet sağlamayacağını belirten Yıldız, “Bu konuda bana çokça yazılıyor, birçok müracaatta bulunuluyor” dedi. Yıldız, şöyle devam etti:

“İnfaz kanunumuzun 108. maddesinin 3. fıkrasında, aynı hükümlerin iki kez uygulanması durumunda, koşullu salıverilmeden yararlanmanın mümkün olduğu belirtiliyor. Ancak bu uygulama, bazen büyük adaletsizliklere sebep olabiliyor. Örneğin, bir kişinin ilk cezası 600 TL, ikinci cezası da 1 ay. Mükerrer bir suç işlediğinde 20 yıl hapis cezası alabiliyor. Daha önceki 600 TL ve 1 ay hapis cezası nedeniyle, bu kişi 20 yıl boyunca kapalı ceza infaz kurumunda kalmak zorunda kalıyor ki bu da vicdanları sızlatan bir durum. Çözüm oldukça basit; infaz kanunundan 108. maddenin 3. fıkrasını tamamen çıkaralım veya uygulamayı 84. maddeye çevirebiliriz.”

'KANUNLARI VE ANAYASA'YI GÜNCELLEYELİM'

Yaşlı ve hasta tutukluların, terör örgütlerinin oyununa gelmeden, cezalarının iyileşene kadar en azından ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, cezaevlerinde infaz ertelemesi yapılması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, "Son günlerde tutuklama ve itirazlara dair birçok haber duyuyorsunuz. Bu noktada Ceza Kanunu başta olmak üzere, Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, İnfaz Kanunu ve karmaşık hale gelmiş anayasayı birlikte gözden geçirelim ve değiştirelim" dedi.

DAVETİNİ TEKRARLADI

Feti Yıldız, Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda da hasta ve yaşlı tutuklular için benzer bir çağrıda bulunmuştu. Yıldız, "12 Eylül darbesiyle parlamenter sistem temelinde hazırlanan 1982 Anayasası; hukuki ve siyasi gerekçelerle toplamda 19 kez ve 184 önemli değişiklikle yapılandırılmış, bu da sistematiği ve dilini bozmuştur. Benim milletvekili olarak ikinci dönemim başladı ve yeminim sırasında birçok kez 've' ifadesini kullanmak zorunda kalıyorum, bu durum bazı yeni arkadaşlarımızın kağıttan okumalarına neden oluyor. Türkiye'nin, sivil bir yapı ile nitelikli ve geniş katılımlı bir anayasaya ihtiyacı vardır" ifadelerini kullanmıştı.