Yaz ve kış aylarının vazgeçilmezi olan kuru kayısı, sağlık açısından düşündüğümüz kadar masum olmayabilir. Uzmanlar, bu meyvenin aşırı şekilde tüketilmesinin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği hususunda uyarılarda bulunuyor.


KURU KAYISIYI TÜKETMEDEN ÖNCE DİKKAT

Kurutma işlemi sırasında kayısının içindeki su buharlaşırken, şeker oranı yoğunlaşır. Bu durum, kuru kayısının glisemik indeksini artırarak kan şekerinin hızla yükselmesine neden olur. Bu durumun, özellikle diyabet hastaları için oldukça riskli olabileceği belirtiliyor.

Kuru kayısı lif açısından zengin olmasına rağmen, aşırı tüketim kabızlık yerine ishal ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir.


Kuru kayısı, hassas mide ve bağırsaklara sahip kişilerde gastrit ve ülser gibi sorunların tetiklenmesine neden olabilir.

Tiroid hastalığı olan bireyler, kuru kayısı tüketiminden kaçınmalıdır.

Kuru kayısıların raf ömrünü uzatmak için kullanılan sülfür dioksit, solunum yolu rahatsızlıkları bulunan kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir.


BU KİŞİLER KURU KAYISIYI TÜKETMEMELİ

Diyabet hastaları

Mide ve bağırsak problemleri yaşayanlar

Tiroid hastalığı bulunan kişiler

Solunum yolu rahatsızlığı olanlar

Sülfür dioksit alerjisi bulunan kişiler