Bitki çayları, özellikle kış mevsiminde sıklıkla tercih edilen sağlıklı içeceklerdir. Kış sezonunda akla gelen ilk bitki çayı ise, kuşkusuz ıhlamurdur. Soğuk algınlığı, solunum yolu rahatsızlıkları ve boğaz ağrısına iyi gelen ıhlamur, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Aynı zamanda ıhlamur, ağrı kesici bir etkiye sahip olup, terleme yoluyla toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve uyku kalitesini artırır. Ancak günümüzde birçok birey, bu şifalı bitki olabilir ıhlamuru yeniden kaynatarak faydalarını azaltabilmektedir.

Peki, ıhlamur bir kez daha kaynatılabilir mi, bunun sağlığa zararı var mıdır?

İşte ıhlamurun tekrar kaynatılmasının sonuçları...


İhlamuru yeniden kaynatmayın!

Ihlamur, en faydalı bitki çaylarından biri olmasına rağmen, onu bir daha kaynatıp tüketmek son derece sağlıksız bir davranıştır. Zira ıhlamur, demleme işlemi tamamlandıktan sonra hızla tüketilmesi gereken bir bitki çayıdır. Bu nedenle akşamdan kalan ıhlamuru tekrar kaynatmak doğru bir tercih değildir.

Ihlamurun bir daha kaynatılması, faydasını yok ettiğinden, kaynatılmış ıhlamuru yeniden kaynatarak içmek, sağlığımıza herhangi bir yarar sağlamaz. Bunun yanı sıra, ıhlamuru doğru bir şekilde demlemek de son derece önemlidir. Ihlamurun, demlendikten hemen sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekmektedir.

Zira ıhlamur uzun süre demlenmemelidir. Ihlamur ilk hazırlığında kaynatma işlemiyle değil, demlenerek hazırlanmalıdır. Ihlamurun kaynatılması, içeriğindeki faydalı bileşenlerin kaybolmasına ve koruyucu özelliklerinin azalmasına neden olmaktadır.