Hamsi, Karadeniz Bölgesi'nde en çok bilinen ve beğenilen balık çeşitlerinden biridir. Bu küçük boyutlu pelajik tür, sürü halinde dolaşır ve özellikle sonbahar mevsiminde Karadeniz sahillerinde yoğun olarak avlanır. Hamsi, besin değeri açısından son derece zengindir; omega-3 yağ asitleri, protein ve vitaminler bakımından önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Türkiye'de hamsi, genellikle tava, buğulama veya ızgara usulüyle hazırlanarak tüketilmektedir.
HAMSİ TAVA TARİFİ
HAMSİ TAVA MALZEMELERİ
1 kilogram hamsi
Mısır unu
Tuz
KIZARTMAK İÇİN;
Sıvı yağ
Öncelikle hamsilerin kılçıklarını temizleyip, bol su ile yıkıyoruz.
Yıkayıp süzdüğümüz hamsilere tuz serpiştirip, iyice harmanlıyoruz.
Sonrasında hamsilerimizi mısır ununa buluyoruz.
Pişirme için tavayı ocağa koyup, sıvı yağı ekliyoruz.
Yağ ısındıktan sonra, mısır ununa buladığımız hamsileri pişirmek üzere tavaya diziyoruz.
Tavaya dizdiğimiz balıkları her iki yüzü de pişene kadar çevirerek pişiriyoruz ve servis tabağımıza ters çevirerek alıyoruz.
Balık tarifimiz servis için hazır hale geldi. Afiyet olsun.