Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki cihatçı terör kuruluşu HTŞ'nin Beşar Esad yönetimini devirmesi sonrası yaşanan yeni duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.
Bakan Fidan, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nin yarın açılacağını açıkladı. Fidan, heyetin bugün yola çıktığını belirterek, "Yarın faaliyete geçecek. Tüm ekip burada; Büyükelçimiz de dahil. Ankara’da Büyükelçiler Konferansı düzenlendi. Burhan Bey, Moritanya Büyükelçimiz, konferansa katılmak için geldi. Konferansın sona erdiği gün, Moritanya Büyükelçimiz olarak Şam’a gönderdik” ifadelerini kullandı.
NTV'de Seda Öğretir'in sorularını yanıtlayan Bakan Fidan'ın açıklamalarından dikkat çekenler şöyle:
“14 yıl boyunca bu konuyu halkımıza nasıl aktarırız, tedbirlerimiz ne olmalı, Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman bu meselenin arkasında durdu. Biz, sorunun öncesinde ve sonrasında Suriye halkının iyiliğini düşündük. Uzun vadede bu konuda iyi bir noktaya ulaştık. Zaman zaman karamsar anlar yaşadık. İdlib’e çekilmemiz gibi süreçlerde önemli kararlar almak durumunda kaldık. Türkiye, terörle mücadelesini başarılı bir şekilde sürdürdü. Herkesin anlamakta zorluk çektiği bir ilişki tarzı geliştirdi.”
'SMO DESTEKLENMESEYDİ...'
Astana sürecinin başlamasıyla Halep’in boşaltılmasının ardından Suriye'nin Dostları Platformu, Suriye'ye destek vermiştir. Dar görüşlülük, bir hastalık değil, dinlenemeyen bir baş ağrısıydı. O dönemde Özgür Suriye Ordusu, Suriye Milli Ordusu'na dönüştürüldü. İç savaş nedeniyle Suriye'ye ev sahipliği yaptık. Eğer Suriye Milli Ordusu desteklenmeseydi, Suriye muhalefeti yok olmaktan kurtulamazdı; Türkiye'ye milyonlarca ilave mülteci akını olurdu.
'TÜRKİYE RİSKLERİ GÖRÜYORDU'
Türkiye, riskleri öngörüyordu. Bizim amacımız, Suriye halkını mutlu edecek bir Suriye'yi oluşturmaktı. Gerçekten de durum çok kötüydü. Cumhurbaşkanımız elini uzattı. Uzun yıllar boyunca rejim kendi eksikliklerini fark etti ama bu konuyu asla konuşmak istemediler. Bizlerden hiçbir şey talep etmeyeceklerdi. Sadece insani taleplerimiz vardı. Kendi haklarını düşman olarak gördükleri için bu konulara girmediler. Rusya ve İran’ın etkisi altında kaldılar ve bu aşamaya geldik.
'ESAD' ÇAĞRISINA AÇIKLIK GETİRDİ'
Durumun gerçekten çok kötü olduğunu gördüğümüzde, Cumhurbaşkanımız en üst düzeyden elini uzattı ve 'Gel bu sorunu birlikte çözelim' dedi. Artık verileri görebiliyorduk. Rejim, muhalefetle sıcak çatışma içindeyken kendi durumunu değerlendirecek bir durumda değildi. Kendilerine samimiyetle yaklaştığımız halde bu konuları konuşmak istemediler. Bizim ne konuşmak istediğimizi biliyorlardı. Türkiye'nin şartı, kendi halkıyla barış olmasıydı; milyonlarca insanı evine dönmesine müsaade etmesini istedik. İnsani taleplerimiz oldu. Ancak rejim, kendi halkını maalesef düşman olarak gördüğü için bu önemli konulara bile girmedi. Rejim, karar alma aşamasında yalnız değildi; Rusya ve İran’ın etkisi altındaydı. Bugün geldiğimiz bu noktayı belirlemiş olduk.
ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ YARIN AÇILACAK
Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nin açılışı hakkında sorulan bir soru üzerine, heyetin bugün yola çıktığını belirterek, "Yarın faal duruma geçecek. Ekibin tamamı burada, Büyükelçimiz de dahil. Ankara’da bir Büyükelçiler Konferansı gerçekleştirildi. Burhan Bey, Moritanya Büyükelçimiz, konferansa katılmak için geldi. Konferansın sona erdiği gün, Moritanya Büyükelçimiz olarak Şam’a gönderdik" dedi.
SURİYELİLERİN ÜLKELERİNE GERİ DÖNÜŞÜ
Bakan Fidan, sığınmacıların geri dönüşleriyle ilgili soruya, “Herkes kendi yuvasına dönmek ister. Geri dönüşlerin artacağını düşünüyorum, aldığımız verilerin tamamı bu yönde” cevabını verdi.