Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yüzlerce kişiyi etkileyen garip bir salgının kaynağı henüz belirlenememiştir. Yetkililer, çeşitli olası nedenler üzerinde dururken, tıbbi malzeme yetersizliği ve lojistik sıkıntılar, uzak alanlarda hastalığın tespitini ve müdahaleyi oldukça güçleştirmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ - WHO) göre, 24 Ekim ile 5 Aralık tarihleri arasında ülkenin Kwango eyaletinde, özellikle beş yaş altındaki çocuklar arasında olmak üzere, toplamda 406 tanımlanmayan grip benzeri hastalık vakası bildirilmiştir.

Birleşmiş Milletler (BM) sağlık kuruluşu, 31 kişinin yaşamını yitirdiğini doğrularken, Demokratik Kongo Cumhuriyeti sağlık otoriteleri, tıbbi tesislerin dışında hayatını kaybeden hastalar da dahil olduğunda en az 71 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtmiştir.

Hastalığın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, öksürük, burun akıntısı, yorgunluk ve vücut ağrıları yer almaktadır. Geçtiğimiz hafta DSÖ, hastalığın nedenini belirlemek ve tıbbi tedavi sağlamak amacıyla bölgeye hızla müdahale eden bir ekip göndermiştir. Ancak ajansa göre, bu uzak kırsal alana kara yoluyla ulaşım iki günü bulmaktadır ve yağmur mevsimi ekibin harekâtını yavaşlatmaktadır.

Bölgede laboratuvar bulunmadığı için numuneler, test edilmek amacıyla yaklaşık 700 km uzaklıktaki Kinşasa'daki ulusal laboratuvara gönderilmektedir. DSÖ, "Bu tür zorluklar, bölgedeki sınırlı teşhis yöntemleriyle birleştiğinde altta yatan nedenselliğin belirlenmesini geciktirmiştir" açıklamasını yapmıştır. Yine de DSÖ, insanların belirtileri ve şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısına dayanarak, hastalığın akut zatürre, grip, COVID-19, kızamık veya sıtma olabileceğine inanmaktadır.

'BİRKAÇ HASTALIK BELİRTİSİ'

Sıtma, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaygın bir hastalık olarak bilinmektedir. 2021 yılı itibarıyla 30,5 milyondan fazla sıtma vakası bildirilmiş olup, bu rakam dünya genelindeki vakaların yüzde 12,3'üne karşılık gelmektedir. 2021'de ülkede yaklaşık 79.000 kişi sıtma nedeniyle yaşamını kaybetmiştir.

DSÖ, "Bu aşamada, vakalar ve ölümlerle ilgili birden fazla hastalığın etkisi olabilir" ifadesini kullanmıştır. Ayrıca, ağır hastalığı olan tüm bireylerin yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve bunun hastalığa muhtemel bir katkı sağladığını belirtmiştir. Bölgedeki siyasi karışıklıklar ise sağlık müdahalelerini zorlaştırmaktadır.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 100'den fazla yerel silahlı grup faaliyet göstermekte ve ordu ile isyancı gruplar arasındaki çatışmalar, geçen yıl yapılan ulusal seçimlerden sonra artış göstermiştir.

DSÖ, "Silahlı grupların saldırı potansiyeli, müdahale ekipleri ve yerel topluluklar için doğrudan bir tehlike oluşturarak müdahaleye engel olabilir," şeklinde bir açıklamada bulunmuştur. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin salgını 29 Kasım’a kadar rapor etmemesi, dünya genelindeki sağlık otoritelerini hayal kırıklığına uğratmıştır.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, "Neredeyse beş ila altı haftalık bir gecikmemiz var ve beş ila altı hafta içinde birçok şey değişebilir," ifadelerini sarf etmiştir. Bu arada, DSÖ, bu gizemli hastalığın oluşturduğu riskin yerel bölgede yüksek olduğunu, ancak Demokratik Kongo Cumhuriyeti genelinde orta düzeyde, Afrika ve global ölçekte düşük olduğunu bildirmiştir.