Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kendisi hakkında ortaya atılan iddialar nedeniyle Fatih Altaylı ve Uğur Emek hakkında yasal işlem başlattı.
Altaylı ve Emek’in, "EPDK yönetiminin depolamalı Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ve Güneş Enerjisi Santrali (GES) önlisans başvuruları yoluyla milyarlarca dolarlık yolsuzluk gerçekleştirdiği ve rant dağıttığı” şeklindeki iddialarına EPDK, yazılı bir açıklama ile cevap verdi.
Açıklamada, "EPDK’nın bir gecede yeni bir yönetmelik oluşturması ve bunu Resmi Gazete'de yayımlaması herhangi bir şekilde mümkün değildir; bu, yasalarımıza ve ilgili mevzuatımıza aykırıdır." ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın devamında, “Depolamalı RES/GES ön lisans süreci, 5 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren yasayla kuruma görev olarak verilmiş ve bu kanunla depolamalı RES/GES işlemleri için 'ihale veya yarışma yapılmayacağı' hükme bağlanmıştır. İlgili yasanın amacı, rüzgar ve güneş kaynaklı elektriğin depolanması ve yenilenebilir enerji ihtiyacının artırılmasıdır.” denildi.
Ön lisans başvurularının alınmasından '4 ay öncesinde' sürecin resmi haline geldiği ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm Türkiye'nin bu durumdan haberdar olduğu bildirildi. Ayrıca, "Kurumumuz, ön lisans başvurularının alınmasından '2 ay önce' sürecin teknik detaylarını içeren bir taslak hazırlamış ve kamuoyunun görüşüne sunmuştur. Enerji sektörünü takip eden tüm ilgili tarafların katkıları alınarak bu süreç, tamamen kamuoyunun önünde, şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmiştir." ifadesine yer verildi.
Açıklamada, vatandaşların katkılarıyla son şekli verilen yönetmeliğin kurul tarafından görüşülüp onaylandığı ve ardından Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatılarak, "Görülmektedir ki, bir gecede yönetmelik hazırlanması ve ön lisansların sessiz sedasız dağıtılması mümkün değildir. 19 Kasım 2022 - 28 Eylül 2023 tarihleri arasında kurumumuza 5 bin 968 başvuru yapılmıştır. Ön lisans aşamasında EPDK, kamuoyunu sık sık bilgilendirmiştir. Başvuran 5 bin 968 başvuru, birbirinden bağımsız yaklaşık 1500 şirket tarafından yapılmıştır. Sırasıyla alınan başvurular titizlikle değerlendirilmiş ve hazırlıklarını tamamlayan 263 şirkete 663 ön lisans verilmiştir." diye belirtildi.
'BAŞVURULAR ONLINE YAPILIYOR'
Ayrıca, EPDK'nın yönetim kadrosuna yakın kişilere ön lisans vermek amacıyla sadece online başvuruların kabul edildiği ve belgelerini hazırlamak isteyen yatırımcılara yeterince süre tanınmadığına dair yapılan iddialara da açıklık getirildi. Ön lisans başvurularının Mayıs 2019’dan itibaren online olarak yapıldığı ve bu durumun sektördeki tüm oyuncular tarafından bilindiği vurgulandı.
Açıklamada, "Ön lisans sürecinde gereken belgeler, 10 yılı aşkın bir süredir kurumumuzun web sitesinde mevcuttur. Bu durum, sektördeki herkesin bildiği bir gerçektir. Diğer bir ifadeyle, internet üzerinden başvuru süreçlerinde depolamalı ön lisans başvurularına özel bir uygulama yapılmamıştır. Yani, ilgili yasaların yürürlüğe girmesiyle birlikte kamuoyunun görüşüne sunulan yönetmelik taslağı ve nihayetinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesini içeren 4 aylık süreçte, herkes başvurusunu yapabilmiştir. Kurumumuzun bu konuda herhangi bir gizli faaliyet yürütmesi söz konusu değildir ve bazı çevreleri kayırması da mümkün değildir. Çünkü online başvurulara fiziksel veya yasal müdahale etme olanağı yoktur. Hiçbir ayrım yapmadan, tarafsızlık ilkesi gereği tüm başvurular sırasıyla alınmıştır." denildi.
'KÖTÜ NİYETLİ BİR ÇABA'
Açıklamada, 5 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren yasayla kuruma verilen depolamalı RES/GES yatırımları kapsamında bir yetki aşımı olmadığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kasım ayında ilan ettiği enerji lisans tahsisi ihalesinin depolamalı RES/GES yatırımlarıyla herhangi bir ilişkisi bulunmadığı vurgulandı.
Ayrıca, "Türkiye’nin kurulu gücünün yarısı kadar elektrik tüketebildiği” iddiasıyla ilgili olarak, "Elektrikte kurulu güç ve tüketim arasında karşılaştırma yapmak kötü niyetli bir çabadır ve enerji alanındaki cehaleti açıkça ortaya koymaktadır. Kurulu gücün artırılması kararlaştırılan kaynaklar yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır ve bu kaynaklar, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmaya katkı sağlamaktadır. Teknik açıdan bakıldığında, kurulu güçlerin emre amade olması yani gerektiğinde tüketime hazır bulunması gibi önemli bir kriter de mevcuttur. Hatırlatmak isteriz ki, kurulu gücün artırılması veya bağlantı kapasitesinin oluşturulması yetkisi kurumumuzda yoktur." şeklinde ifade edildi.
'ALIM GARANTİSİ VERME YETKİSİ YOK'
Açıklamada, "6 dolar-sentlik lisans tarifesi kapsamında ön lisans dağıtıldığı, bu rakamın 3,375 dolar-sent olabileceği ancak bu fark nedeniyle elektriğe 30 yılda 129,6 milyar dolarlık fatura ödeneceği" yönündeki iddialara ise şu şekilde yanıt verildi:
"1 Mayıs 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen 6 dolar-sentlik tarife EPDK tarafından belirlenmemiştir. Enerji sektörü ile küçük bir ilgisi olanların bilebileceği gibi, ilgili düzenleme 01/07/2021 tarihinden 31/12/2030 tarihine kadar işletmeye alınacak olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Belgeli elektriğe dayalı üretim tesisleri için uygulanacak fiyatları ve süreleri kapsamaktadır. Bu fiyatların ve sürelerin belirlenmesi EPDK’nın yetki alanında değildir ve EPDK’nın bu alanda fiyat ve süre belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanlığı kararında 30 yıl ibaresine yer verilmemektedir; uygulanacak süre 10 yıl olarak belirtilmiştir."
Son olarak, EPDK'nın herhangi bir alım garantisi vermediği ve hiçbir düzenleyici kurumun böyle bir yetkiye sahip olmadığı ifade edilerek, "Kurumumuz da hiçbir yatırımcıya bu tür bir garanti vermemiştir ve vermesi de mümkün değildir. Kurumumuzun başkanı ve yöneticileri hakkında bu asılsız iddiaları ortaya atan kişilerle ilgili olarak maddi ve manevi tazminat davası da dahil olmak üzere hukuki süreç başlatılmıştır." denildi.