Hava durumu ile ilgili yaptığı uyarılarla öne çıkan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, vatandaşları uyaran yeni bir açıklamada bulundu.

“KÜKÜRT DİOKSİT KİRLİLİĞİ ARTIYOR”

Sosyal medya platformu X üzerinden bir açıklama yapan Şen, “Önümüzdeki günlerde özellikle yoğun araç trafiği olan illerde sabah saatlerinde 'fotokimyasal smog' kirliliği yaşanabilir. Anadolu'da kömürün yakıldığı bölgelerde ise kükürtdioksit kirliliği artacaktır. Yüksek basınç rüzgarsız bir ortam oluşturduğundan, kirleticiler havada birikiyor ve artış gösteriyor” şeklinde uyarıda bulundu.


“ÇOK ZEHİRLEYİCİ VE SİNSİ BİR GAZDIR”

Hafta sonundan itibaren yüksek basınç etkisiyle havanın kalitesinin düşeceğini belirten Şen, “Lodos etkisiyle soba zehirlenmelerinin yaşanma ihtimali var. Eğer sobaya üstten kömür eklemeniz gerekirse, mutlaka üstten de yakınız. Karbon monoksit son derece zehirleyici ve sinsi bir gazdır; havadan ağır ve kokusuzdur” ifadesini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, en fazla aracın bulunduğu iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya başı çekmektedir.


FOTOKİMYASAL SMOG NEDİR?

Fotokimyasal smog, endüstriyel işlemlerden ve otomobil egzozlarından kaynaklanan hidrokarbonlar ile azot oksitlerinin havayı kirlettiği ortamlarda güçlü güneş ışığının etkisiyle meydana gelen kimyasal tepkimeler sonucu oluşan bir tür duman ya da pus halidir.


Ozon, azot dioksitin güneş ışığı aracılığıyla fotolizinden elde edilen oksijen molekülleri ile oksijen atomlarının birleşimi sonucunda oluşur. Güneş ışığı ile uçucu organik bileşikler ve azot oksit türevleri arasındaki karmaşık kimyasal tepkimeler sonucunda meydana gelir. Bu durum gözlerde yanma hissi yaratabilir ve kronik hastalıklara yol açabilir.

Önümüzdeki günlerde özellikle yoğun araç trafiğinin olduğu illerde sabah saatlerinde "fotokimyasal smog" kirliliği oluşması öngörülüyor. Anadolu'da kömür yakılan alanlarda ise kükürtdioksit kirlenmesinin artması bekleniyor. Yüksek basınç rüzgarsız bir ortam oluşturarak kirleticilerin havada birikmesine neden oluyor.

— Prof.Dr.Orhan Şen (@TemizHava) December 4, 2024