Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçeleri üzerinde görüşmeler devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi hakkında söz almak için kürsüye çıkan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, üzerinde 'AKP tarımı ve çiftçiyi öldürdü' yazılı bir tabut maketiyle Meclis'e çıkmaya çalıştı.


BOZDAĞ’DAN UYARI

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Meclis kürsüsüne böyle bir sembolü getiremezsiniz. Bu sembolle bu kürsüde konuşamazsınız. İçtüzük 65. madde çok açıktır; ayrıca, 160. madde uyarınca kınama cezası gerektiren bir eylemdir. Lütfen onu indirin. İndirmemeniz durumunda size disiplin cezası uygulamak zorunda kalacağım" diyerek Barut'u uyardı.


Çiftçilerin karşılaştığı sorunları gündeme getirmek üzere protesto gerçekleştirmek isteyen Barut, Bozdağ'ın ikazı üzerine maketi CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'a teslim etti.


Konuşmasına "Bu tamamen masum bir eylemdi. Bu kadar korkacağınızı ve endişeleneceğinizi düşünmemiştim" diyerek başlayan Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:

'ÇİFTÇİ EKMEZSE ÜRETMEZSE AÇ KALIRIZ AÇ'

"Eyyy AKP iktidarı, milletin efendisi olan değerli çiftçilerimiz sizin yüzünüzden öldü. Ne diyordunuz, 'yaparsa AK Parti yapar.' Evet, yaptınız; çiftçiyi öldürdünüz, diri diri tabuta koydunuz, şimdi cenaze namazınıza buyurun. Ne diyordunuz, 'hayaldi gerçek oldu.' Evet, iktidarınızda bu da gerçek oldu, çiftçinin ocağına incir ağacı diktiniz, anasını ağlattınız. Nedir bu çiftçiden alıp veremediğiniz? Çiftçi ekmezse, üretmezse aç kalırız, aç kalırız!"


Tüm dünyada tarım desteklenirken, ülkemizde tarıma destek yerine köstek olunuyor. Şimdi, bu sözlerime başta Sayın Bakan olmak üzere birçok iktidar milletvekili itiraz edecek. ‘Tarımı siyasete alet ediyorsunuz’ diyecekler. Tarımın gerçeklerini konuşmak ne zaman siyasete alet oldu? Siz, hiçbir şeyin konuşulmamasını istiyorsunuz. O zaman gelin gerçekleri rakamlarla yüzünüze vuralım. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'nun 21. maddesinin kesin bir hükmü bulunmaktadır; tarıma ayrılacak destek, milli gelirin yüzde 1'inden az olamaz demektedir. 2025 yılında milli gelirin 61,5 trilyon lira olması öngörülmektedir; bu durumda ayrılacak desteğin 615 milyar lira olması gerekmektedir. Peki, siz ne kadar veriyorsunuz? Sadece 135 milyar lira. Yani, yüzde 0,22'si. Bu, bütçenin de yüzde 0,91'ine denk geliyor. Çiftçinin sizden 418 milyar lira alacağı bulunmaktadır. Peki, her fırsatta belirttiğiniz gibi Avrupa bizi kıskanıyor mu? Avrupa Birliği, tarıma 172 milyar euro bütçenin yüzde 32'si olan yaklaşık 55 milyar euro destek veriyor."