Bal kabağı, genelde sonbahar döneminde yetişen, büyük boyutlu ve yuvarlak yapıya sahip turuncu renkli bir sebzedir. Yemeklerde, tatlılarda ve çorbalarda sık sık kullanılırken, özellikle Cadılar Bayramı'nda dekoratif amaçlarla da tercih edilmektedir. Besin değeri açısından zengin olan bal kabağı, A vitamini ve lif bakımından fazladır.
BAL KABAĞI NASIL SEÇİLMELİ?
Öncelikle bal kabağını bütün olarak almayı düşünüyorsanız, ilk olarak kabuğunu dikkatlice incelemeniz gerekir. Kabuğunda lekeler veya çatlaklar var ise bu bal kabağından uzak durmalısınız; mat rengi ve çatlaksız olanları tercih etmenizde fayda var.
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Kabuğu yumuşaksa, bu durum bozulmakta olduğuna işaret edebilir.
Bütün bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonlarının baskın olduğunu görüyorsanız, bu bal kabağını gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz. Bu durum, bal kabağının toprakta uzun süre kalmış olduğuna dair bir işaret niteliğindedir. Toprağa uzun süre gömülü kaldığı için olgunlaştıktan sonra toplandığını gösterir.
Eğer bal kabağını ters çeviremiyorsanız, sapını kontrol edebilirsiniz; sapın tamamen kurumuş ve sararmış olması gerekir. Eğer yeşil bir sapla karşılaşırsanız, bu durum bal kabağının olgunlaşmadan toplandığını gösterir.
Tüketmek istediğiniz kadar bal kabağı almak istiyorsanız seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır:
Dilimlenmiş kabakların alt kısmında kabuk varsa, bunları dikkatlice inceleyin. Kabukta herhangi bir leke, çatlak ya da yara izi olup olmadığını kontrol edin.
Dilimlenmiş bal kabaklarının orta sertlikte olmasına özen gösterin.
Bal kabağı dilimlerinin kabuğu temizlenmiş ise, iç kısmını kontrol etmelisiniz. İç kısmı oldukça lifli olarak görünenlerden kaçınarak daha bütün bir yapıya sahip olanları tercih edin. Aksi halde pişirme aşamasında bal kabağının lifleri iplik iplik görünecek ve hem sunumda hem de tüketimde hoş bir deneyim yaşamayacaksınız.
Özellikle bal kabağı tatlısı yapmayı planlayanlar için turuncu dilimler mükemmel bir seçim olacaktır.