GERÇEK GÜNDEM | ANKARA
TBMM Genel Kurulu'nda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 bütçe görüşmeleri kapsamında bir konuşma gerçekleştirerek ekonomiye dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında muhalefet milletvekillerinin sıkça laf atmalarına tepki gösteren Şimşek, “Ben sizi gün boyu dinledim. Bu durum nezaket kurallarına uymuyor. Beni dinlemek neden bu kadar zorunuza gidiyor?” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e dönerek muhalefet milletvekillerinin sataşmalarına “Böyle bir usül var mı?” şeklinde karşılık verdi. Önder ise milletvekillerini “Ufak tefek laf atmalar parlamentonun doğasında var, fakat bağırmalarınızı duyabiliyorsunuz” ifadeleriyle uyardı.
Şimşek, 2023 yılının ikinci yarısından itibaren uygulanan ekonomik program sayesinde önemli kazanımlar elde edildiğini belirterek sözlerine devam etti:
'68 HAFTADIR KKM DÜŞÜYOR'
“Makro finansal istikrarı güçlendirdik. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 5,5 seviyesinden yüzde 1’in altına düşmesi önemli bir başarıdır. Uluslararası standartlara göre rezerv yeterliliğimizi sağlamış durumdayız. Ülke risk primimiz 450 baz puan seviyesinin altına geriledi.
Reel sektör ve bankalarımız daha avantajlı koşullarda finansmana erişim sağlıyor. En önemlisi Türk Lirası'na duyulan güveni tekrar tesis ettik. 68 haftadır kesintisiz olarak kur korumalı mevduat azalmaktadır. 2024 yılında mevduat faiz oranı ortalama yüzde 54,6 seviyesinde, ancak kur artışı bunun yarısını dahi geçmemektedir. 2024 yılında devam eden KKM hesaplarına yönelik herhangi bir zarar söz konusu değildir.”
'BÜTÇE AÇIĞINI KONTROL ALTINA ALDIK'
6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından yapılan harcamalara rağmen, bütçe açığını önemli ölçüde kontrol altına almayı başardıklarını vurgulayan Şimşek, “Depremin yaralarını sarmak için tüm imkanlarımızı devreye sokuyoruz. Depremle ilgili olarak toplamda 2,6 trilyon TL harcadık, bu da güncel kurlar ile yaklaşık 75 milyar dolara tekabül ediyor,” diyerek şu şekilde devam etti:
“Türkiye, bu yıl üç büyük kredi değerlendirme kuruluşu tarafından notunu iki kademeli bir yükseltme ile artırılan tek ülkedir. Bu kuruluşların raporlarını incelediğinizde, ‘Ekonomide dengeleme, azalan cari açık, güçlenen Türk Lirası, artan rezervler ve dezenflasyon süreci sebebiyle bu notları artırdık’ ifadeleri yer almaktadır.”
ENFLASYON DEĞERLENDİRMESİ
Fiyat istikrarını sağlamak ve hayat pahalılığı sorununu çözmek birincil hedefimizdir. İkinci hedefimiz ise yapısal dönüşümü hızlandırmaktır. Küresel koşullar programın başlangıcında zorluydu, geçen yıl küresel faiz oranları yüksekti ve küresel ticaretteki artış yetersizdi. Ancak 2025 yılı itibarıyla küresel koşullar program açısından daha uygun hale gelecektir. Yüksek enflasyon sonucunda bozulan gelir dağılımını düzeltmemiz mümkün olacaktır yalnızca fiyat istikrarı sağlanarak. Vatandaşlarımız rahat olsun, gıda ve dayanıklı tüketim maddeleri gibi pek çok üründe enflasyonda bariz bir yavaşlama gözlemlenmeye başladı ve bu durum 2025 yılında da devam edecektir. Enflasyonu kalıcı olarak düşürebilmek için çerçevemiz şekillenmeye başlamıştır.”
VERGİ DEĞERLENDİRMESİ
Bakan Şimşek, vergi adaletine dair eleştirilere de “Artık kar ederek vergi vermemenin dönemi sona ermiştir” şeklinde yanıt verdi. Asgari ücretten vergi alınmamasının maliyetinin 853 milyar lira olduğunu vurgulayan Şimşek, bazı bireyler ve şirketlerin vergi borçlarının silindiğine dair iddiaların “Kesinlikle gerçeği yansıtmadığını, tahsil edilmesi gereken vergi borçlarının TBMM dışında kimse tarafından silinemez” sözleriyle ifade etti.
Bakan Şimşek, bu yılın bütçesinin en büyük kalemlerinin sağlık ve eğitime ayrıldığını belirterek, “Bu bütçe kapsayıcıdır ve her kesimi gözetmektedir. Emeklilerimizi enflasyon karşısında ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” dedi.
EŞİ DE TAKİP ETTİ
Bu arada, Bakan Şimşek’in TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe sunumunu eşi Esra Şimşek’te locadan takip etti. Esra Şimşek, 2012 yılından beri eşinin tüm bütçe konuşmalarını Meclis’te bizzat takip etmektedir.