Atilla Yeşilada, 2024 yılına ilişkin ekonomik beklentilerini değerlendirirken, Türkiye ekonomisinin %1’in altında bir büyüme riski taşıdığını vurguladı. Yeşilada, “Euro ve dolar kurunun durumu, ihracatçıların aleyhine gelişiyor. Yılın başlangıcında yükselmesi beklenen işçilik maliyetleri de dikkate alındığında, ihracat hacmi azalmasa bile kârlılık önemli ölçüde düşecek. Önümüzdeki yıl, ihracatçıların kazanç elde etmesi zor olacak” ifadelerini kullandı.
İHRACAT ARTARKEN, İTHALATDA DÜŞÜŞ GÖRÜLÜYOR
Genel Ticaret Sistemi verilerine göre, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,1 artışla 216 milyar 195 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde ithalat %7,2 azalarak 282 milyar 49 milyon dolara geriledi.
“ÜRETİM MALİYETLERİ %100’Ü AŞTI”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Temmuz ayında üretim maliyetlerindeki artışın ihracatçılar üzerindeki etkilerini dile getirmişti. Gültepe, “Son bir yılda üretim maliyetleri %100'ün üzerinde bir artış gösterdi. Bazı sektörlerde bu oran %120’yi geçti. Aynı dönemde dolar kurunda ki artış ise %25’te sınırlı kaldı. Bu nedenler birçok sektörde rekabetçi fiyat elde etmek imkânı yok. İlk yarıda hedeflerimizin gerisinde kaldık” şeklinde konuştu.
ZORLU BİR YIL BEKLENİYOR
Veriler ihracattaki büyümeyi gösterse de, ekonomistler ve sektör temsilcileri artan maliyetler ile döviz kuru baskısı nedeniyle ihracatçıların kârlılık anlamında büyük zorluklarla karşılaşacağına dikkat çekiyor. 2024 yılının, ihracatçılar açısından finansal zorluklarla dolu geçmesi öngörülüyor.