Yeni yılda akaryakıt istasyonlarında uygulamaya konulacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan önemli bir açıklama yapıldı. Bakanlık, UTTS projesinde kullanılan çiplerin üretimi, programlanması veya ithalatı süreçlerinde İsrail merkezli bir firmanın rolü olduğu iddialarını categorik olarak reddetti.

Bakanlık, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu vurgulayarak, "UTTS kapsamında kesinlikle bir İsrail firması yer almamaktadır." şeklinde bir açıklama yaptı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesi hakkında daha önce birçok kez bilgi verilmesine rağmen, bazı kesimlerce sürekli olarak asılsız iddialar öne sürülmektedir. Bu bağlamda, aşağıdaki açıklamanın yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir:

Akaryakıt satışlarında yapılan usulsüz fiş ve fatura kesimi nedeniyle her yıl milyarlarca lira vergi kaybı yaşanmakta ve bu kayıplar her geçen yıl artarak devam etmektedir.

"USULSÜZ GİDER GÖSTERİMİ VERGİ KAYIPLARINA YOL AÇIYOR"

Mevcut yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda plaka bilgileri elle girilmektedir. Mevcut taşıt tanıma sistemlerinde ruhsat bilgilerinin doğrulanmadan dağıtılan taşıt etiketleriyle akaryakıt satışları gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, işletmeye ait olmayan araçlara yapılan satışların usulsüz şekilde gider gösterilmesi nedeniyle vergi kayıpları meydana gelmektedir.

Ülkemizde akaryakıt satışları yıllık olarak 995 milyar lirayı bulmaktadır. Akaryakıt satışlarındaki usulsüz belgelendirmeler, UTTS sayesinde elle plaka girişinin engellenmesi ile sona erecek ve vergi kayıplarının önüne geçilecektir.

UTTS Projesinin yürütülmesi için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı Kasım ayında Kamu İhale Kanunu'na uygun bir ihale gerçekleştirilmiş ve kısa bir sürede UTTS’nin kurulumu tamamlanmıştır.


"UTTS BAŞVURU VE KAYIT PROSEDÜRÜ ZORUNLUDUR"

UTTS çerçevesinde akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile ticari taşıt sahipleri, TTO, TTB ve diğer donanımları taktırma ve kullanma yükümlülükleri kapsamında 31/1/2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresinden gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini yapmalıdır. Bahse konu donanımlar, en geç 30/4/2025 tarihine kadar taktırılarak kullanılmaya başlanmalıdır.

Ülke genelinde 1,500'den fazla yetkilendirilmiş TTB montaj firması ve 4,000'den fazla bu konuda eğitim almış teknisyen, TTB montaj süreçlerine hız kesmeden devam etmektedir. Güncel veriler ışığında, sipariş verilen TTB miktarı 1.1 milyon, UTTS'ye kayıtlı akaryakıt istasyonu sayısı ise 4,000 seviyesindedir.

"UTTS'DE YERLİ YAZILIMLAR KULLANILMAKTADIR"

UTTS kapsamında TTB'ler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yerli yazılımlar ile programlanmaktadır. Temin edilen tüm veriler, Türkiye'deki veri merkezlerinde güvenli bir şekilde saklanmaktadır.

Genel Müdürlüğümüz dışındaki üç yerli firma, akaryakıt istasyonu donanımlarını üretip satabilmek için Darphane tarafından yetkilendirilmiş ve bu şekilde rekabetçi bir ortamda bu donanımların sağlanması mümkün kılınmıştır.

TTB'lerde bulunan çipler, Türkiye Cumhuriyeti pasaport ve kimlik kartı gibi resmi belgelerin üretiminde Darphane tarafından uzun yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Ayrıca, bu çipler araçların birçok bileşeninde farklı maksatlar için de mevcuttur.


"GÜVENLİK VE YAZILIM DARPHANE TARAFINDAN YERLİ OLARAK GELİŞTİRİLMİŞTİR"

UTTS kapsamında Hollanda kökenli ve NASDAQ Borsasında işlem gören NXP firmasının çipleri boş olarak satın alınmaktadır. Çiplerin tüm yazılım ve güvenlik bileşenleri, Darphane'nin bilgi birikimi ve tecrübesi ile yerli ve milli olarak geliştirilmiştir.

"İSRAİL MENŞEİLİ BİR FİRMA KESİNLİKLE GÖREV ALMAMAKTADIR"

Gerçekleri yansıtmayan ve yanıltıcı nitelikteki iddiaların aksine, UTTS teknolojisi %100 güvenli bir şekilde ve Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. UTTS'de kullanılan çiplerin üretimi, programlanması veya ithalatı konularında İsrail menşeli bir firmanın kesinlikle rol almadığı belirtilmektedir.

Bu açıklamalara rağmen, bilhassa asılsız iddiaların devam etmesi durumunda hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanmayı kamuoyuna duyururuz.